sobota, 5 stycznia 2013

Ciasteczka Karnawałowe - serowa uczta

Potrzebne składniki:



  • do ciasteczek
    • 1,5 szklanki mąki
    • 200 gram białego sera półtłustego
    • 150 gram margaryny
    • 2 żółtka
  • do przyozdobienia
    • 1/2 szklanki cukru-pudru
    • polewa czekoladowa
    • bakalie
    • skórka pomarańczowa kandyzowana

PRZYGOTOWANIE




    1. Ser biały "podziabać" widelcem i pozgniatać, tak żeby "zmielić" go na jednolitą gładką masę.
    2. Mąkę wymieszać z margaryną, serem i żółtkami.
    3. Cierpliwie ugniatać rękami, wyrabiając tzw. ciasto.
    4. Wyrobione ciasto umieścić na 4 godziny w lodówce, żeby stężało.
    5. Ciasto wyjąć z lodówki :-)
    6. Ciasto rozwałkować na placek - gruby około 2-4 mm (podsypać mąką stół, aby ciasto się nie przykleiło).
    7. Z ciasta wyciskać foremkami wzory ciasteczek (polecam foremki z Ikea :-)
    8. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (albo sylikonem).
    9. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C (termoobieg 170°C) i trzymamy tam przez 20 minut.
    10. NIEZAPOMINANY WYJĄĆ!!!
    11. Po ostygnięciu ciasteczka przyozdabiamy:
    • lukrem za pomocą pędzelka - do 1/2 szklanki cukru-pudru dolewamy ODROBINĘ zimnej wody, tak aby wytworzyła się gęsta, jednorodna, szklista masa. Masę tę, nanosimy na ciasteczka.
    • polewą czekoladową - rozpuszczając ją zgodnie z instrukcją (kąpiel wodna) i polewając polukrowane ciasteczka.
    • bakaliami i skórką pomarańczową - posypując ciasteczka bezpośrednio po lukrowaniu i czekoladowaniu :-D

    SMACZNEGO!! 

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz