Potrzebne składniki:
- do ciasteczek
- 1,5 szklanki mąki
- 200 gram białego sera półtłustego
- 150 gram margaryny
- 2 żółtka
- do przyozdobienia
- 1/2 szklanki cukru-pudru
- polewa czekoladowa
- bakalie
- skórka pomarańczowa kandyzowana
PRZYGOTOWANIE
- Ser biały "podziabać" widelcem i pozgniatać, tak żeby "zmielić" go na jednolitą gładką masę.
- Mąkę wymieszać z margaryną, serem i żółtkami.
- Cierpliwie ugniatać rękami, wyrabiając tzw. ciasto.
- Wyrobione ciasto umieścić na 4 godziny w lodówce, żeby stężało.
- Ciasto wyjąć z lodówki :-)
- Ciasto rozwałkować na placek - gruby około 2-4 mm (podsypać mąką stół, aby ciasto się nie przykleiło).
- Z ciasta wyciskać foremkami wzory ciasteczek (polecam foremki z Ikea :-)
- Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (albo sylikonem).
- Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C (termoobieg 170°C) i trzymamy tam przez 20 minut.
- NIEZAPOMINANY WYJĄĆ!!!
- Po ostygnięciu ciasteczka przyozdabiamy:
- lukrem za pomocą pędzelka - do 1/2 szklanki cukru-pudru dolewamy ODROBINĘ zimnej wody, tak aby wytworzyła się gęsta, jednorodna, szklista masa. Masę tę, nanosimy na ciasteczka.
- polewą czekoladową - rozpuszczając ją zgodnie z instrukcją (kąpiel wodna) i polewając polukrowane ciasteczka.
- bakaliami i skórką pomarańczową - posypując ciasteczka bezpośrednio po lukrowaniu i czekoladowaniu :-D
SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz