Składniki:
- Pierś z indyka - około 800 gram
- Szpinak młody - jedna torba :-)
- 4 ząbki czosnku.
- Oliwa z wytłoczyn z oliwek - 1 szklanka
- Przyprawy:
- Tymianek
- Rozmaryn
- Lubczyk
- Majeranek
- Pieprz
- Sól
- ...i co kto preferuje :-)
- Rękaw do pieczenia mięsa
Przygotowanie:
- Pierś z indyka wypłukać i osuszyć. Następnie rozciąć w taki sposób, aby uzyskać jak największy "placuszek", który następnie będzie nadawał się do zwinięcia w roladę. Zazwyczaj najlepszym sposobem cięcia jest rozcięcie piersi od środka na pół, bez rozcinania do końca, tak aby pierś otworzyła się na boki.
- Następnie do odpowiednio dużej miski wkładamy tak przygotowaną pierś z indyka i zalewamy mocno osoloną wodą. Pozostawimy na około 6 godzin.
- Po 6 godzinach wyjmujemy pierś z indyka z miski i delikatnie płuczemy pod bieżącą wodą.
- Następnie do miski wlewamy szklankę oliwy i 5 stołowych łyżek wody mineralnej. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Do tak uzyskanej "zawiesistej" marynaty wkładamy przygotowaną uprzednio pierś z indyka na 12 godzin.
- Szpinak wyjmujemy z torby i starannie płuczemy.
- Otrzepany z wody szpinak kładziemy na patelnię z niewielką ilością oliwy i dusimy pod przykryciem z niewielką ilością soli aż do uzyskania zielonej jednolitej "papki". W trakcie duszenia, do szpinaku, dodajemy roztarty z solą czosnek.
- Wyjmujemy pierś z indyka z marynaty i układamy na płaskiej powierzchni. Na piersi układamy przygotowany szpinak, nie "od krawędzi do krawędzi", ale tak aby pozostał zapas na zwinięcie.
- Zwijamy pierś w cisną roladkę. Jeżeli roladka się rozlatuje, możemy pomóc sobie związując całość nitką.
- Tak przygotowane mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia mięsa.
- Rękaw z mięsem umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 45 minut.
- Po upieczeniu mięso kroimy w grube plastry i podajemy z masełkiem (...i kaszą gryczaną oraz mizerią :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz