niedziela, 8 listopada 2009

Szczypanka


Składniki:
  • 0,5 kg mąki
  • kostka margaryny
  • 4 jajka
  • łyżka oleju
  • łyżka śmietany
  • 1 cukier waniliowy

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • szklanka cukru
  • mieszanka owocowa (np. mrożonka Hortex)
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:
  1. Żółtka jajek oddzielić od białka
  2. Żółtka i poniższe produkty zagnieść na jednolite ciasto
    • 0,5 kg mąki
    • kostka margaryny
    • łyżka oleju
    • łyżka śmietany
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 4 łyżki cukru
  3. Ciasto następnie podzielić na pół.
  4. Jedną połowę rozłożyć na blachę wsmarowywaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
  5. Na rozłożone ciasto wysypać owoce.
  6. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę, powoli dosypując szklankę cukru.
  7. Pianę ułożyć na owocach.
  8. Pozostałe ciasto rozdzielić na pół.
  9. Jedną połowę zagnieść z kakao.
  10. Obie połówki zetrzeć na tarce tworząc "wiórki" równomiernie posypać wierzch pianki.
  11. Rozgrzać piekarnik na 150°C i włożyć ciasto.
  12. Gdy ciasto zacznie rosnąć podnieść temperaturę na 180°C.
  13. Piec około 45 minut.
Tradycyjny przepis rodzinny :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz