Składniki:
- 0,5 kg mąki
- kostka margaryny
- 4 jajka
- łyżka oleju
- łyżka śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- szklanka cukru
- mieszanka owocowa (np. mrożonka Hortex)
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
- Żółtka jajek oddzielić od białka
- Żółtka i poniższe produkty zagnieść na jednolite ciasto
- 0,5 kg mąki
- kostka margaryny
- łyżka oleju
- łyżka śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- Ciasto następnie podzielić na pół.
- Jedną połowę rozłożyć na blachę wsmarowywaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
- Na rozłożone ciasto wysypać owoce.
- Białka ubić ze szczyptą soli na pianę, powoli dosypując szklankę cukru.
- Pianę ułożyć na owocach.
- Pozostałe ciasto rozdzielić na pół.
- Jedną połowę zagnieść z kakao.
- Obie połówki zetrzeć na tarce tworząc "wiórki" równomiernie posypać wierzch pianki.
- Rozgrzać piekarnik na 150°C i włożyć ciasto.
- Gdy ciasto zacznie rosnąć podnieść temperaturę na 180°C.
- Piec około 45 minut.
Tradycyjny przepis rodzinny :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz