- 10 dużych ziemniaków
- 1 duża cebula (najlepiej czosnkowa)
- 5 jaj
- olej
- ząbek czosnku
- Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki
- Każdą ćwiartkę pokroić w plastry (jak arbuza)
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę
- Czosnek obrać i rozetrzeć na miazgę
- Wszystko wymieszać z olejem i podsmażyć "na rumiano"
- Przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.
- Przygotować jaja - oddzielić żółtko od białka
- Białko ubić na pianę
- Do ubitego białka dodajemy żółtko i mieszamy
- Ziemniaki z cebula i dodatkami odsączyć z oleju
- Wymieszać odsączone ziemniaki z jajkiem
- Tak przygotowaną masę wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika na 10 minut
- Kiedy masa jajeczna się zetnie a na wierzchu pojawi się brązowa skórka - można wcinać.
Sos!
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka wody
- sos do sałatek czosnkowy Knorr
- Czosnek zetrzeć na miazgę
- Dodać śmietanę, majonez i wodę
- Wsypać sos do sałatek
- Wszystko wymieszać
- SMACZNEGO!
Dane można podawać jako zakąskę do wina lub piwa. Można też jeść z kwaśnym mlekiem lub maślanką ;-)
Ja znam przepis nieco inny, od rodowitego Hiszpana. Generalnie można do Tortiji wrzucać każde warzywo - najtrudniejsze jest doprawianie. Polecam wszystkim - znakomita przekąska!
OdpowiedzUsuńwszystko fajnie, ale skurkę przez "ó" się pisze :( proponuję poprawić
OdpowiedzUsuń