sobota, 18 lipca 2009

Tortliia Española (Tortija)

Składniki (dla 4 osób - 1 sztuka):
  • 10 dużych ziemniaków
  • 1 duża cebula (najlepiej czosnkowa)
  • 5 jaj
  • olej
  • ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
  1. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki
  2. Każdą ćwiartkę pokroić w plastry (jak arbuza)
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę
  4. Czosnek obrać i rozetrzeć na miazgę
  5. Wszystko wymieszać z olejem i podsmażyć "na rumiano"
  6. Przyprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.
  7. Przygotować jaja - oddzielić żółtko od białka
  8. Białko ubić na pianę
  9. Do ubitego białka dodajemy żółtko i mieszamy
  10. Ziemniaki z cebula i dodatkami odsączyć z oleju
  11. Wymieszać odsączone ziemniaki z jajkiem
  12. Tak przygotowaną masę wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika na 10 minut
  13. Kiedy masa jajeczna się zetnie a na wierzchu pojawi się brązowa skórka - można wcinać.
Sos!
Składniki:
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka wody
  • sos do sałatek czosnkowy Knorr
Przygotowanie:
  1. Czosnek zetrzeć na miazgę
  2. Dodać śmietanę, majonez i wodę
  3. Wsypać sos do sałatek
  4. Wszystko wymieszać
  5. SMACZNEGO!
Dane można podawać jako zakąskę do wina lub piwa. Można też jeść z kwaśnym mlekiem lub maślanką ;-)

2 komentarze:

  1. Ja znam przepis nieco inny, od rodowitego Hiszpana. Generalnie można do Tortiji wrzucać każde warzywo - najtrudniejsze jest doprawianie. Polecam wszystkim - znakomita przekąska!

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko fajnie, ale skurkę przez "ó" się pisze :( proponuję poprawić

    OdpowiedzUsuń